Sporcu Site

Koşucularda Sık Görülen Sakatlıklar

Koşucularda Sık Görülen Sakatlanmalar


Koşucu Dizi:
Bu en sık görülen sorundur. Diz kapağı kemiğinin(Patella) ardındaki kıkırdağın iritasyonu ve ağrı hissi oluşturmasından kaynaklanır. Patellofemoral ağrı ya da bazen patellar kondromalasi isimi verilir.
Kıkırdağın kaygan yapısının bozulmasından dolayı ortaya çıkar. Koşma ya da diğer aktivitelerde, ya da diz ve diğer bacak eklemlerindeki yapısal özellikler kıkırdağın bozulmasına sebep olur. Sebepler ortadan kaldırılarak ya da modifiye edilerek; kaslar arasındaki kuvvet ve esneklik dengesizliği düzeltilerek, ve ağrıyı artıran aktivitelerden kaçınarak tedavi edilir.


İliotibial Bant Sendromu:

Dizin dış yanında hissedilen ağrı bu sendromdan kaynaklanan şikayettir. Bu bant uyluğun dış yanındadır ve dizin bükülmesi ve açılması sırasında dize sürtünmesinden dolayı rahatsız olur. Birçok sebebi olabilir: zayıf ya da esnek olmayan kalça kasları, bacaklarda dışa eğrilik, düz tabanlık, bacaklar arasında uzunluk farkı, ve düz olmayan zeminlerde koşmak. Koşu bandı gibi hareketli yüzeylerde koşmak da sorunu artırabilir. Yukarıda sayılan sorunlara yönelik antrenman programının azaltılması, esnetme egzersizleri, ve uygun zeminlerde koşma modifikasyonları yapılmalıdır.

Ön Ayak Bileği Ağrısı:

Tibial Stres Sendromu ismi de verilir. Baldır ve ayak bileğinin ön kısmında ağrı duyulur. Koşma sporuna yeni başlayanlarda ya da antrenman öncesi yeterli esnetme ve ısınma yapmayanlarda en çok görülür. Antrenman yoğunluğunu azaltıp, ısınma ve esnetme ve bitimde buz uygulaması yeterli olabilir.

Aşil Tendoniti:

Baldır kaslarını topuk kemiğine bağlayan kirişin ağrısıdır. Aşırı yokuş yukarı koşma, antrenmanların artışı, baldır ve arka uyluk kaslarının esnek olmaması, ve uygun olmayan ayakkabılar sebeplerdir. Antrenmanlar azaltılmalıdır. Buz ve esnetme yapılmalıdır. Tedavi erken dönemde yapılmazsa kronikleşir.

Topuk Ağrısı(Topuk Dikeni ve Plantar Fasitis):

Ayak tabanında, topuktan parmaklara doğru uzanan zarın zorlanması genellikle sorunlara sebep olur. Ayak kaslarının yorulması sonucu tabanın çökmesi sorunu ve ağrıyı artırır. Düz taban durumlarında ya da yüksek taban ve sert ayaklarda daha sık görülür. Tedavi amacıyla, antrenmanların yoğunluğu azaltılmalıdır.

Ayrıca, ayak tipine uygun ayakkabı seçilmesi çok önemlidir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

wgghhrrrrrreeerrrrrr

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir