Sporcu Site

Mr.Olimpia

Mr. Olympia nin tarihçesine girdimizde aslında müthiş bir rüyanın imparatorluğa dönüşüşüne tanıklık ederiz.Mr. joe weider in öncülüğün de kurulan vücut geliştirme federasyonunun basari öyküsüdür bu.





Dünyada hızlı bir şekilde yayılan fizik güzelliği akimini kökünden yakalayarak bugünkü haline getiren joe weider diğer bilinen unlu ismiyle antrenörler antrenörü lakabıyla ünlenmiş weider bu akimin ve sporun köklenmesi bugünlere gelmesinde onculuk etmekle kalmayıp müthiş bir imparatorluk kurmuştur, Bu imparatorluğun simgesi ise Mr. Olympia dir.



Bütün vücutçuların rüyasını süsleyen bu titre 1965 yılından 2005 yılına kadar sadece 10 şampiyonun sahibi olduğu bir rüyadır.



Yıl içinde yapılan profesyonel yarışlarda dereceye giren yarışmacıların Mr. Olympia için rüya kent Las Vegas da yarışmak için bilet alırlar , genel olarak bu titre için ömürlerini bu spora adamış yarışmacıların birbirleriyle kıyasıya mücadelelerine tanık olan bu yarışma müthiş bir şölen seklinde olur.



Mr. Olympia titresini kazanmak ise bir çok anlama gelir , şöhret , para , reklam teklifleri , ve en önemlisi ise dünyanın en büyük vücutçusu unvanı anlamına gelir.Bu yüzdendir ki bu unvanı alan vücutçular kolay kolay titreyi vermezler üst üste birinciliklerle devam edilir bunun ilk örneğini Arnold dan verebiliriz besi üst üste olmak üzere 6 kez bu titreye sahip olmuştur , bir diğer örnek Lee Haney yedi kez ,Dorian Yates 6 kez ve son şampiyon Ronie Colman 7 kez titrenin sahibi olmuştur.



İlk düzenlendiği yıllarda iki sıklette yapılan yarışma toplamda birinciyle Mr.Olympia yi seçme seklindeydi ancak ileriki yıllarda bu değişerek bütün sıkletler ayni yarışmayla Mr.Olympia yi seçme yöntemiyle bugünkü halini almıştır.



2004 yılında yapılan bir diğer değişiklik ise yarışmaya müthiş bir heyecan katmıştır , ilk altı sıraya giren vücutçular kendi aralarında teker teker seçtikleri ayrı pozlarla bire bir yarıştıkları bir anlık puanlama sistemiyle yarışmaya renk katılmıştır.



Yarışma öncesi katılımcı vücutçularla yapılan konferans kıyasıya bir laf düellosuna dönüşür ve karşılıklı meydan okumalar yapılır en heyecanlı tarafı ise bu konferans sırasında kimi zaman takım elbiseler çıkarılıp anlık pozlarla seyirciler büyük güne ısıtılırlar.



1965 yılından bu yana sadece bir Türk vücutçu muz Mr. Olympia da yarışmıştır ,1993 yılında Hamdullah Aykutlu bu büyük organizasyonda yarışmış ve 17 inci sırayı alabilmiştir ve ne yazık ki o günden bu güne başka bir Türk vücutçuyu Mr. Olympia podyumlarında göremedik.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir