Sporcu Site

Kemiklerimizin Korunması

Kemiklerimizin Korunması

İnsan vücuduna dikkatle bakıp araştırdığımızda bedenimizi canlı ve sağlam tutan kemiklerimiz olduğunu görmekteyiz. Hareket kabiliyetini sağlayan tendon ve kas sistemimiz bile kuvveti kemiklerden almaktadır. Kemiklerimiz hem bedenimizi ve organlarımızı koruyor hemde hayata bağlantımızı kuruyor ve koruyor. Sözgelimi kafatası kemiği, insanın hayati organı olan beynini, olabilecek en özenli şekilde korumaktadır. Bunun yanında kalp ve akciğerleri göğüs kafesi korurken, omuriliği de omurga güvenlik altında tutmaktadır. Çünkü vücudun en önemli organlarından biri olan omuriliğe gelebilecek en ufak darbe ya da hasar, insan bedeninin felç olmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle omurga kemikleri hem çok sert, hem de çok dayanıklıdır.


Vücut geliştirme, ağırlık kaldırma, güreş ya da boks gibi kasların yoğun tempoda işlem gördüğü sporlarda kemikler mekanik bir tasarım varlığında ciddi işlem görmektedir. Biz ağırlığı her kaldırdığımızda omur arasında bulunan Amortisör görevi yapan dayanıklı diskler devreye girer ve hareket halindeki vücudumuzu sağlam ve dayanıklı hale getirir. Bunu en çok Squat(çömelme) egzersizini yaptığımızda kullanırız.

Kemik yapımız iki safhadan oluşmuştur. Bunlar sert kemik doku ve süngerimsi kemik dokudur. Sert kemik dokularımız kemiğin dış yüzeyi ve uzun kemiklerin gövdelerinde bulunur. Sert kemik doku içerisinde kan damarları ve sinirler vardır ve kanallar vasıtasıyla hücreler bu sitoplazmik uzantıyla damarlardan gerekli oksijen ve besin maddelerini alırken artık maddeleri de aynı şekilde uzaklaştırmaktadır. Süngerimsi doku ise uzun kemiklerin baş kısımlarıyla kısa ve yassı kemiklerin içinde bulunur. Süngerimsi gözeneklerde bulunan kırmızı kemik iliğinde alyuvarlar ve bazı akyuvar çeşitleri üretilir. Bütün kemiklerin dış yüzeyini de periost dediğimiz zar örter ve kemiklerin beslenmesinde, onarımında ve kalınlaşmasında görev yapar. Uzun kemiklerin baş bölgesinde kıkırdak yapılı büyüme plağı yer alır. Genç insanlarda bu bölgedeki hücreler bölünerek kemiklerin boyca büyümesini sağlar.
 
Egzersizlerimiz de bir bench pres yada deatlift ya da barbell shrugs yada squat gibi temel egzersizlerde ağır kilolar ile çalıştığımızda kemiklerimize ciddi baskı gelmektedir. Bu baskı ile beynimiz hemen devreye girer ve hormonlara uyarı verir. En önemlisi de kemiklkeri sağlama almak için ciddi uyarılar gelmektedir. Siz haftada 3 kere bu yarıyı verirseniz kemiklerinizi sonraki haftaya kadar garantiya almış olacaksınız. Evet yanlış duymadınız. Kaldırdığınız ağırlıktaki kuvvetin asıl temeli kas ve sinirler değil, bilakis kemiklerinizdir. Siz ağırlığı kaldırdığınızda kemikler ciddi bir performans gösterir ve süngerimsi kemik dokusunun aldığı hem protein hem kalsiyum hem de kan beslenmesi ile sağlamlaşacaktır ve sert kemik dokusunu kuvvetli hale getirecektir. Siz egzersizlerle kemiklerinizi sağlamlaştırırken aynı zamanda kalbinizin de sağlıklı çalışmasını sağlamış olacaksınız. En önemli olan haberi sona bıraktık. Sıkı durun çünkü bu bütün vücut geliştirmecileri ilgilendirmektedir. Egzersizler ile kemik dokusunu sağlamlaştırdığımız zaman kuvvetimizin artması bir yana kaslarınızın da maksimum düzeyde geliştiğini göreceksiniz. İnsan vücudunda bulunan 250 milyon kas hücresini bulunur ve bunları kontrol eden de 420bin motor nöron vardır. Kaslarımız ise beyinden gelen sinyal ile uyarılır ve kasılmaya başlar. Kemiklerimize gelen baskının beyine çok hızlı ulaştığını söylemiştik. Bu uyarılar elbette kaslara da nüfuz edecektir. Duyu reseptörlerinin aldığı uyarı, duyu sinirleri ile merkezi sinir sisteminin ilgili bölümüne iletilir. Burada değerlendirilen uyarı, tepki için motor nöronlarla kaslara iletilir. Kaslar gelen bu uyarıların kuvvetine göre şekillenir. Kısacası SAĞLAM KEMİK, HACİMLİ KASLARI doğurur. Bundan dolayı ağır çalışan bir sporcunun maksimum kas kütlesi inşa etmesi mümkündür.




Kemiklerin özellikleri bununla da sınırlı kalmaz. Kemiklerin içinde sinir sisteminin çalışmasını sağlayan ve vücudun en önemli minerallerinden biri olan kalsiyum ve fosfor depo edilir. Kalsiyum vücutta sinir uyarılarının taşınmasını temin eden oldukça önemli bir mineraldir. Bedenin gereksinim duyduğu kalsiyumun %99'u, kemiklerden sağlanır. Nitekim kalsiyum ve fosforun yanısıra, hücrelere oksijen sağlayan alyuvarların yapımı da kemiklerde gerçekleştirilmektedir.
 

Kemiklerimizi kuvvetlendirmek için her gün 1000mg civarında kalsiyum almaya özen gösterelim. Supplement olarak idmana 45dk kala kişinin vücut ağırlığına göre ortalama 500-800mg kalsiyum alınabilir. Yaz dönemi D vitamini almaya gerek yoktur. Güneşten D vitamini temin ederiz. Kalsiyumu da takviye olarak alabiliriz. Sporcular idmanlarını mutlaka maksimum kuvvetle çalışmalıdır.




Spor ve sağlıklı beslenmeye bağlı kalan erkek ve bayanlar osteoporoz/andropoz dönemlerinde kemiklerde zayıflamayla karşı karşıya kalmamaktadırlar. Bu durumda vücut geliştirme sporunun sağlığa katkısını bir kere daha görmekteyiz ve şahit olmaktayız. Kemiklerinizi vücut geliştirme ve beslenme ile koruyunuz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Teşekkür Etmeden Geçemedim. :) sağolun gerçekten allah razı olsun işime yaradı

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir