Sporcu Site

Futbolda Sürat Gelişimi

Sürat nedir ve ne için önemlidir ?



Hareketlenmenin hızı veya hız kolaylığı

Bir kişinin bir yerden öteki bir yere hareketlenmesini maksimum kapasitesi belirler. Bu tip sürat doğuştan gelen özelliktir. Her oyuncu hız gücünü ilerletebilir ama gerçekte yavaş bir oyuncu hiç bir zaman çok hızlı bir oyuncu olamaz.







Bir oyuncunun süratini arttırmasında ki etkiler ;



* Koşunun uzunluğu

* Kaç kere ve kaç metre koşulduğu

* Koşarken ön ve geri adımlar * Ellerin ileri geri gitmesi (Koşu tekniği )

* Her elementleri geliştirmek ve kasların güçlendirilmesi ( hamstring, karın kasları vs. )

* Kendini güçlendirmek ve elastik olmak

* Yüksek diz yükseltme aksiyonu

* Dinamik esneklik

* Rahatlama psikolojisi ( Gerektiğinde maksimum rahatlamak lazım)

* Zihinsel dikkat

* Hızlanma ve yavaşlamadaki balans

* Esas stabilite yani kararlılık

* Duruş veya postür

* Genetik olarak iyi sprinter yapıya sahip olmak

* Kilo kontrolü. Eğer oyuncu kilo almışsa bu hızını azaltır, normal kiloda kalmak gerekir.

* Antrenmanda intensivlikten geriye yavaşlamak



Her atletik oyunlarda önemli olan, seri olması ölçülebilir olması ve başı ve sonu olması



Bu anlatılan örneklerde bir şeyi unutmamak lazım ki oda karşındaki rakibin sana karşı hırsı ve seni durdurma isteği.

Futbola baslarken düşünülmesi gereken örneklerden bir kaç tanesi şunlardır.



Her sürat antrenmanından sonra ve maç baslarken oluşan durumlar önemlidir. Tabii ki o anlar antrenmandaki gibi olmaz. Her maç başlangıcı önceden bilinemediği gibi değişikte olabilir ve sizin beklemediğiniz gibi de başlayabilir. Koşulan mesafeler ve ne kadar koşulduğu hep farklıdır. Futboldaki ortalama deparlar 13-15 metredir. Hiç bir spor müsabakasında futboldaki gibi o kadar fazla bir anda depar atılmaz,koşulmaz ,atlanmaz ,düşülmez vede rakip size her yönden baskı kurmaz.

Her antrenman her koşula göre ve gelecek oyuna göre yapılmalıdır Bu yapılmadı mı oyuncuları tehlikeli durumlara sokabilir.







Takım Temposu



Tüm takım karışık hızlarda, tempolarda ve ritimlerde oynar



Modern futbol artık eskisinden çok hızlı ve karışık hareketlerle oynanmaktadır. Oyunun temposu ve aradaki duraklamalar hep üst düzey çabukluğu ön plana çıkarmaktadır.Yapılan antrenmanlar bu özelliklerin hepsini kapsamalıdır. Modern futbol hep aynı hızda oynanmayan bir spor dalıdır.Futbol şimdi çok tempolu , çok ritimli ve farklı oyuncuların farklı kabiliyetleri sergilediği bir oyundur.



Tüm takım karışık hızlarda, tempolarda ve ritimlerde oynar. Eğer rakibini senin temponda ve ritminde oynatmak istiyorsan şunları yapabilirsin ;



* Onları hızlı veya yavaş tempoya zorla,bu ne tempo olursa olsun yeter ki rakibin şaşırsın.

* Onları o kadar sakin tempoda tut ki sanki uyusun kalsınlar.

* Onları yukarıdaki duruma getirdiğin de oyunu öyle boz ki ama hiç hissettirmeden ve hızlı tempoda kendilerine gelemesinler. Bu oyun kırılmış ritim diye bilinir.



Büyük oyuncularda bu kabiliyet vardır. Onlar böyle durumlarda oyunu yönetir ve ritmik hareketleriyle oyunun temposunu değiştirirler.Hızlı veya yavaş oyunlar zamanla rakibiniz tarafında kolay anlaşılır bir durum olur ve size karşı kolay defans ve hücum yaparlar. Bu oyunu bozmak en önemli kriterdir.

Bir oyuncunun hızlanması ,yavaşlaması, temposu, ritmi ve dinamiği onun en önemli avantajlarıdır.

Dünyadaki en güçlü ve en büyük futbol takımlarından BREZİLYA da bu özelliklerin hepsine fazlasıyla sahiptir.



Futbol hızınızı geliştirmek için çok önemli yöntemler vardır



* Rakipten kaçabilmek

* Rakibi kapatabilmek

* Topu kazanmak

* Topun kendi kalenize girmesini önlemek



Futbolun en kolay anlatımındaki 3 önemli özellikler



Eğer sen toptaysan ;

Eğer top sendeyse yapman gereken tek şey hızla rakipten kaçmak, bu çok hızlı olabilir, karşılıklı hızda olabilir veya topu paslaşarak rakibin isteğini bozabilirsin



Eğer top rakipteyse ;

Eğer top rakipteyse onu hemen kapatmak, alanlarını daraltmak ve ondan sonra topu çabuk ondan geri almak.



Geçiş anı top kimsedeyse ;

Eğer top kimsedeyse, topu kazanmak için ve pozisyona en hızlı zamanda girmek için her şey yapılmalıdır.Hem takım olarak hem de bireysel olarak.



Hızlı Koşma Mekanikleri ( Hareket Bilimi )



Hızlı koşma bilimi, hızlanma formu ve hızlanma tekniğinin başka açıdan adlandırılışı anlamına gelir.Uygun kullanılan çalışma teknikleri neticesinde oyuncuların kaslarını güçlendirerek en yüksek derecede en hızlı koşuya ulaşmasına imkan sağlayacak ve antrenmanda en iyi verimi elde edeceksiniz.

Hızlanmayı geliştiren üç tane önemli faktör vardır.



Bunlar oyuncunun duruşu, el hareketi ve ayak hareketleridir.



Duruş : Hızlanırken öne doğru eğilme ama en hızlı durumuna gelirken de giderek dik pozisyona gelmemelisin.

El hareketi : Güçlü ve koordine el hareketleri hızlanmanın her bölümünde gerekli olan önemli bir faktördür.Ellerin savrulması ayaklarla beli düzgün hale getirir.Bu balans gövdenin düz olmasını sağlar.

Ayak hareketi : Belin ve ayakların birlikteliği gövdeyle yer zeminini yakına getirir.



Doğru Hızlanma Tekniği



1) Kafanın Duruşu: Gövdeyle aynı çizgide olması.

2) Gövdenin Duruşu: Hızlanma başlarken az öne doğru eğilmesi,

hızlanmanın en yüksek seviyesinde ise tüm vücudun dik halde olması.

3) Ayakların Hareketi: Ağırlığın iki ayak üzerinde yayılması.



Çeviklik



Çeviklik demek hızlanmak, hızlanırken gerilemek yani her yöne hemen yönelebilirken vücut kontrolünün en iyi şekilde olması kabiliyetidir.Futbol sadece ileri oynanan bir oyun değildir.Futbol her türlü planlarda sahanın her bir tarafına koşulan bir oyundur.Çeviklik sırf koşu,güç veya dayanıklılık gibi kolay değildir.Oyuncular yön değiştirmeyi çabuk ve yeterli olarak geliştirirlerse sezona daha iyi hazırlanmış olurlar.Oyuncular her yöne olan hızlarını ve atletik kabiliyetlerini geliştirmeleri çok önemlidir.



Çabukluk



Oyuncunun başarılı performansı çabuk karar verme kabiliyetine bağlıdır.Çabuk karar veren oyuncu her zaman avantajlı durumdadır ve o durumu

sürdürür.Çabuk karar verme özelliği bir oyuncuda ya vardır yada yoktur. Oyuncunun genetik yapısı çabukluğun geliştirilmesinde önemli bir etkendir.



Reaksiyon Zamanı: Hızla uyarıya reaksiyon vermek.Oyuncunun uyarıya zamanında karşı önlem alması yenilgiyle yenme arasındaki farktır.Çabuk davranışı geliştirmenin hızlanmada ve çabuk karar vermede büyük rolü vardır.Bir oyuncu ne kadar çabuk beynine hareketlenme modellerini öğretirse, o kadar çabuk davranmasını bilir ve hareket halinde uygular.



Nasıl Hızlı Olunur: Hareketlenme modellerini teknik olarak ne kadar çok sayıda tekrarlarsanız kafanızda o kadar hızlı ezberlersiniz.



Süratlenme Koşusu



Süratlenme koşusu birçok şeyin aynı anda yapıldığı antrenmandır. Bunlar kademeli olarak hızını giderek yükseltme, sonra aynı tempoda ilerleme,uzun adımlarla ilerleme ve sonunda depar atma,depardan sonrada nabızın normale dönmesi için yürüyüşüyle geri dönmek.



Her değişik hızlanma aynı mesafelerde yapılmalıdır.Hız koşuları için 10-20 metre, aerobik içinde 100-200 metre.Yürüyüş segmenti yavaş olmalıdır ki oyuncunun kalp atışı 120-130′a kadar insin.Bu antrenmanı tekrarlamak oyuncunun ne kadar formda olmasına bağlıdır.Yorulana kadar tekrarlanmalı ama tükenene kadar değil.Antrenmanın oyuncu üzerinde aşırı yük olmaması için ya tekrarlar artırılmalı yada her koşu için zaman kısaltılmalıdır.

Dinlenme zamanı oyuncunun kalp atışının ne kadar zamanda düzeldiğine göre uygulanmalı,oyuncuyu yormamak için değil.

Top sürme kabiliyeti bu antrenmana da bağlanabilir. Sezon öncesi veya sezon başı için iyi bir antrenman metodudur.Süratlenme koşusu soğuk havalar içinde ideal bir antrenmandır,çünkü kademeli hız yükselmesi kasların sakatlanma riskini azaltır.



Hız Dayanıklılık Antrenmanı



Bu hız dayanıklılığı çalışması yüksek verim ve uzun çalışma temposu sağlar.Bu antrenman futboldaki performansı yükseltmek için en mükemmel antrenmandır.Hız dayanıklılığı antrenmanı atiklik antrenmanına benzer ama 2 tane önemli farkı vardır.



1) Hız dayanıklılık antrenmanı 30 saniye ile 2 dakika olmalıdır,atiklik antrenmanlarında ise sadece 10 saniyedir

2) Dinlenme zamanı azdır.Atiklik antrenmanlarında ise vücut tamamen dinlenir.



Bunun Performansa Etkisi Nedir Peki ?



Oyuncunun vücudu kısa zamanda yüksek oranda laktik asit üretir.Eğer bu yüksek tempoda çalışıldığında vücudunuz laktik aside en etkin şekilde alışır.Ama dikkatli olun bu çalışmaların bazıları hiçte hoşunuza gitmeye bilir.Hatta bu çalışmalar maçlarda olmayacak kadar çok efor sarfetmek ister. YEMEKTEN SONRA KESİNLİKLE BU CALIŞMALARI YAPMAYINIZ!!!



Hız Dayanıklılığı Çalışmaları



Hız dayanıklılığı antrenmanı sezon öncesi ve sezon içinde yapılan antrenmanların bir parçası olmalıdır.Bu çok önemlidir.Antrenman programınızın içinde mutlaka güç ve dayanıklılık çalışmaları bulunsun.



Haftada en fazla 2 defa hız dayanıklılık antrenmanı yapın.Ama sezon başladığında ve sezon içerisinde 1 defaya da inebilirsiniz.



- Hız dayanıklılık antrenmanı o kadar çok efor harcaması ister ki 20-30 dakikadan fazla yapmayın.

- Nabızın normale dönmesini hızlandırmak için setler arası dinlenin ama oturmayın veya hareketsiz kalmayın.(Streching)

- Antrenman öncesi ve sonrası ısınma koşuları ve streching çok önemlidir.

- Aşağıda ki çalışmaları hız dayanıklılık antrenmanında kullanın.



Futbolda Sürat Antrenmanı



Her zaman önemlidir ; Sürat yıldız oyuncuyla sıradan oyuncuyu ayırır.Futbolda sürat çalışmaları,sezon öncesi ve sezon içerisinde hazırlanan antrenman programlarında önemli bir yere sahiptir.Futbolda sürat çok zor bir şeydir.Sadece hızlı koşma anlamına gelmez.Oyundaki hız hakkında konuşmak gerekirse,iyi bir oyuncu olmak için bazı özellikler vardır.



-Çizgiden hızlı koşu

-10-15 metredeki depar

-İyi koşu dayanıklılığı

-Ayakların hızı veya çevikliği

-Hızla yön değiştirme kabiliyeti

-Hızla yetenekleri uygulama kabiliyeti

-En sonuncusu ve en önemlisi de düşünce hızı



Yukarıda gördüğünüz gibi 100 metreyi hızlı koşan bir oyuncu mutlaka hızlı bir futbolcu olur anlamına gelmez.Ama madalyonun diğer tarafına baktığımızda ise futbolda hızlı olmayan oyuncular hızlı ayaklarıyla ve hızlı düşünceleriyle de iyi futbolcu olabilirler.Her zaman bunu hatırlayın.İLK 10 METRE KAFANDA OLMALI.



Bir oyuncunun hızlı olma kabiliyeti için birçok etken vardır.Birinci olarak tabii ki genetik yapısıdır.Ama o genlere sahip değilsen fazla üzülmeye gerek yoktur.Çok iyi futbola özgü sürat antrenmanlarıyla kaslarını geliştirebilirsin ve buda hızlı bir oyuncu olmak için önemlidir.Yani futbol sürat antrenmanlarında ki ilk hedefin depar kabiliyetini geliştirmektir.Özelliklede çizgiden yapılan deparları.Futbolcular oyun içerisinde 50 metreden fazla depar atmazlar.İkinci hedefinde ilki kadar önemli olan süratte dayanıklılığı geliştirmektir.Süratte dayanıklılık antrenmanları koşulardan sonra normal şekilde vücudun iyileşmesini geliştirir.Vücudun laktik asidini hızlı bir şekilde yok etmesi senin için avantaj sağlar.Üçüncü olarak da, futbol sürat antrenman programı,çeviklik,

ayak hızı ve reaksiyon zamanını geliştirir.Çevikliği geliştirme antrenmanı fiziksel olarak zor değildir.Üzerinde durulması gereken noktalar yüksek kalitede kısa keskin hareketlerdir.Son olarak bu antrenmanlara birde topla çalışmaları da eklerseniz hız ve çevikliği oyun alanında da geliştirirsiniz.



Nasıl Hız ve Depar Güçlerinizi Geliştirirsiniz ?



Kabiliyet ve hızlı ayaklara geçmeden önce antrenman hızı ve hızlanmayı nasıl geliştirebiliriz.Hızlı bir oyuncu olmak için 4 tane önemli özellik vardır.



1) Direnç ve Kuvvet Antrenmanı

Güç direkt olarak hızla bağlantılıdır.Futbolcularda. 100 metre deparlar çok etkilidir.Halterciler çok güçlüdür ama çok hızlı oldukları söylenemez.Güç iki şeyin kombinesidir,direnç ve hız edinme.İkisinden birini geliştirdiğinizde gücünüzün geliştiğini göreceksiniz.Ama en güzeli tabii ki ikisinin de geliştirilmesidir.Kilo antrenmanı direnci yükseltir ve kuvvet antrenmanı da o direnci hıza ve güce çevirir.



2) Depar Antrenmanı

Çizgi tarafından hızlanmayı geliştirmek için koşu mekanizmaları ve hızlanma antrenmanları sizin antrenman programınızda yer almalıdır.Çok olmasına gerek yok.Her hafta antrenman başlamadan önce kısa bir çalışma tüm sezon için yeterlidir.Kendini fazla yormaman için çalışmalar kısa mesafelerde yapılmalı ve depar arası yeterli düzeyde dinlenilmelidir.İlk metrelerde formuna ve bacakların hareketlenmesine konsantre olun.Depar çalışmalarına sezon öncesi başlayın ve sezon içerisinde devam edin.Bu çalışma yorucu olmadığından maçtan bir gün öncede yapabilirsiniz.Profesyonel takımlar maç öncesi böyle yaparlar.Zihinsel olarak futbolcular daha formda olurlar.Depar çalışmaları esas antrenmana başlamadan yapılmalıdır.Çünkü o zaman futbolcular daha canlı ve dinçdirler.



3) Hız Dayanıklılık Antrenmanı

Oyuncular için en zor antrenmanların başında gelir.Laktik asiti en çok üreten antrenman türüdür.Bu yönden vücut laktik asidin kayboluşuna hemen alışır.Sakatlıkların çabuk iyileşmesinde önemli katkısı vardır.



Bunun Hızla Ne Alakası Var ?



Futbol çok tarzlı koşu sporudur ve 90 dakika içerisinde çok sayıda koşu türü vardır.Yüksek oranda hız ve gücü maç boyu sürdürmek vücudun laktik asidini vücuttan ne kadar çabuk çıkarabildiğine bağlıdır.Hız dayanıklılığı çalışmaları sizi geliştirdikten sonra oyunu da sizin için kolaylaştırır.Fazla yorulamazsınız ve bu yüzdende kendinizden son derece emin hareket edersiniz.Sezon başlamadan önce 24-48 saat arayla haftada 2 defa hız dayanıklılık çalışması yapabilirsiniz.Sezon içinde de haftada bir kez yeterlidir.Eğer haftada 2 maçınız varsa o zaman yapmayabilirsiniz.



4) Esneklik Antrenmanı

Oyuncuları vücutlarının esnekliği için germeye yollamak bazen zordur.Sadece ısınmak için germe olmaz.Güç ve esneklik için germenin çok fazla yararları vardır.Bir kasın ne kadar kasılabileceği karşı kasın ne kadar zamanda rahatlayabileceğine bağlıdır.Esneklik antrenmanı gerginliği hafifletir ve oyuncunun rahatlamasını hızlandırır.Esnekliği geliştirmenin avantajları oyunda yön değiştirmede çok önemlidir.Haftada 3 kez antrenman öncesi germe çalışması yapılmalıdır.Çünkü o zaman kaslar sıcaktır.



Çabukluğu ve Becerikliliği Nasıl Geliştiririz ?



Futbol hız antrenman programı becerikliliği de kapsamalıdır.Beceriklilik demek hızlanma,geri yavaşlama,yön değiştirme,hızı aynı seviyede tutma,vücut kontrol ve denge kabiliyetidir.

Uzun zaman bunları top sizdeyken yapmanız gerekir.Direnç,güç ve çok yönlü deparlar sizin maksimum hızınız içindir ama beceriklilik ve çabukluk çalışmaları sizin topla hızlı oyun kabiliyetinizdir.Bunlar sizin koordinasyon ve denge ayak hızınızı geliştirir.Beceriklilik ve depar antrenmanlarını kolayca bir çalışma içine birleştirebilirsiniz.Bu antrenmanlarda da top kullanabilirsiniz.Eğer top kullanırsanız topla direkler etrafında koşarken topu en az şekilde vurmaya bakın ve hareketlenmenize önem verin.Her antrenmanı ayrı ayrı yapmayın.İki antrenmanı birleştirebilirsiniz.Hepsini yapacaksınız diye bir mecburiyette yok eğer her antrenmanları bir günde yaparsanız bu kalp için çok yorucu olur.



Depar Tekniğini Geliştirme

Depar teknik çalışmasını bölümlere ayırarak her bölümü daha iyi geliştirebilirsiniz.Mükemmel depar tekniğinin bazı özellikleri şunlardır.



Kol Hareketi

Kollar omuzlardan sallanmalıdır.Onları rahat tutmalısınız ve 90 derece bükmelisiniz.Kolları sallarken düz bir şekilde sallanmasına önem verin.



Vücut Yapısı

Koşarken tüm vücudun öne doğru az eğik olmalıdır.Bel tarafından eğilmeyin çünkü bu dengeyi bozar ve doğru koşmanızı engeller.Öne eğilme yerden gelmeli.Kafanızı,gövdenizi ve tüm vücudunuzu sakin tutun.



Yerle Temas

Topa ayağınızla koşun ayak parmaklarınızla değil.Eğer iyi düşünürseniz ayak parmaklarınız zayıftır ve sizin dengenizi bozarlar.



Uzun Adım Mesafesi

Uzun adım mesafelerinde farklar vardır.Attığınız adım ya çok uzundur yada çok kısa buda dengenizi bozabilir.Eğer kısa adım ve uzun adım atarsanız fazla mesafe gidemezsiniz.Bu uygulama enerjinizi kullanmada en kötü örnektir.Aşağıdaki depar atma teknikleri sizin formunuzu mükemmel şekilde geliştirecektir.Bu çalışmaları ne kadar yaptığınız size bağlıdır.Sürat koşucuları daha fazla ama futbolcular daha az yaparlar.Bu çalışmaları ya ısındıktan sonra yapınız yada dinlenme günlerinde.Bu çalışma sizi yormaz veya antrenmanda performansınızı etkilemez.Aklınızda bulunsun bu çalışmaları yaparken canlı ve zinde olmalısınız.



Depar Teknik Programı

Bu çalışmalar aşağıda ki gibi sıraya göre de yapılabilir veya aşağıdakilerden seçilen 3-4 tanesi de hepsini aynı günde tekrarlamaya gerek yoktur.

Diz Yükseltme : 10 metre yavaş tempoda koşma 10 metre depar sonra dinlenme

Dizleri normalden yükseğe kaldırarak 10 metre yavaş tempoda koş 10 metre depar atarak devam et ve sonra dinlen.

Hızlı Diz Kaldırma : 10 metre yavaş tempoda koşma 10 metre dinlenme

Koşarken dizleri gövdeye kadar yükselt ve aynı anda kolları salla. 10 metre bu koşuyu yaparken yerle temasa önem vermelisin.Karşıya ne kadar hızlı geldiğin değil,yerle ne kadar çok temas edebildiğin önemlidir.

Ani Hareket : 10 metre yavaş tempoda koşma 10 metre dinlenme

10 metre depar atarken ayak topuklarınızı arkanıza kadar yükseltin.

Bacak Hızı : 60 metrelik deparda tüm önceliği bacaklarınıza verin.Farklı yöntemler deneyerek en verimli bacak hızını ayarlayınız.

Atlama ve Sıçrama : 40 metre

Yüksek Zıplamalar : 3 kere 40 metre

Bir ayaktan ötekine zıplayınız. Bu atlamaya çok benzer ama burda olabildiği kadar yüksek zıplama ve olabildiğince havada kalmaya önem verilmelidir. Çalışmalar arasında dinlenmeyi de ihmal etmeyin.

Dirsek Hamlesi : 40 metre

40 metre deparda dirsekleri düz şekilde tutmaya özen gösterin.Dirsekleri rahat bir şekilde düz açılarda tutunuz ve kollarınızı rahat bırakınız.



Futbol için örnek hız çalışmaları

Çizginin yanından hızınızı geliştirmek için bu örnek çalışmaları uygulayınız. Hız antrenmanı kesinlikle fiziken yorucu olmamalıdır.Her depar veya çalışmanın ardından yavaş koşu (jog) veya yürüyüş sizi normal halinize döndürecektir.Sizin özellikle önem vermeniz gereken noktalar formunuz ve çalışmanın kaliteli olmasıdır.Tipik hız antrenman örneği 3-5 setlik 10 defa tekrarlanmış çalışmalardır.Her çalışmada ve tekrarlarda kendinizi iyi dinlendirirseniz bu çalışmaları maçtan bir gün öncede yapabilirsiniz.Bu oyuncuları rahatlatma açısından güzel bir çalışmadır ve maç gününde oyuncuları zihinsel olarak rahat ve zinde tutar.



Diğer başlangıçlar

Bu çalışmaların temeli 10-20 metre deparlardır.Başlarken kollarla bacakları kullanarak aklınız ne kadar çabuk hızlanırımda olmalıdır.Eğer takım antrenmanıysa 2 veya 3 oyuncuyu birbirleriyle yarıştırınız.

Örnek olarak ;

- 1 ile 3 arası şınav,mekik veya çömelme hareketi sonrasında depar

- Başlarken,diz çökme,yüz üstü yere yatma,ellerin üstüne oturma (ama kalkarken elleri kullanmak yok) ve depar

- 5 kere topu yüksekte tutmak veya 5 kere topla temas ve depar

- Birinin topu oyuncuya atması onun topu kontrol edip bırakması ve depar atması

- Arka arkaya 5 metre koşup sonra dönerek depar atması

- Sol elle yere değip sonra sağ elle yere değip sıçrayarak kafayla topa vurduktan sonra depar atmak



Hız Basamağı

Hız basamaklarıyla çalışırsanız eğer ayaklarınızın hızlanmasını ve koordinasyonunuzu geliştirirsiniz.

Bu çalışmalarda aşağıdakiler yer almaktadır ;



- Yüksek diz kaldırarak kısa adımlarla koşmak (o kadar kısa olmalı ki iki ayakta her yere basmalı)

- Yan yana adımlar

- Bir yerden öteki yere zıplamalar



Adım Mesafeleri

1) 10 metre uzunluğunda aralarında 1 metre olacak şekilde yerlere disketler yerleştirin.

2) Baştan sona kadar en hızlı şekilde koşmaya çalışın ama koşarken her iki disket arasına bir adım atarak.

3) Disketleri yakınlaştırın sonrada birbirinden uzaklaştırın.Her ne şekilde olursa olsun iki disket arasında sadece bir adım atarak koşun.



Yüksek Hız Antrenmanı

Güçlenme yerine bu çalışmalar bacak hızını ve koordinasyonu geliştirir.Yüksek hız antrenmanının en basit örneği yokuş aşağıya koşmak.Ama fazla derin olmamak üzere hafif aşağıya doğru.Fazla derin olduğunda form düşer ve sakatlık riski artar.Bu şekildeki çalışmalarda 10 metre depar uygundur. Üzerinize lastik takarak da koşabilirsiniz.



Hız Antrenmanlarında Dayanıklılık

Bu çalışma yüksek hız çalışmasının tam tersidir.Burada önemli olan ilk metrelerdeki bacak gücüdür.Bir eğimli yüzeyde 30 derece olabilir.Bu çalışmalarda dinlenmek uzun zaman alır.Çünkü çalışmalar çok yoğun olur. Bazı profesyonel takımlar oyuncuların bacak kaslarını geliştirmek için sahilde yukarı aşağı koşular yaparlar.Ama bu sezon öncesi antrenmanlarda çok yapılır.Hız çalışmalarında pek faydası yoktur.



Hız Geliştirme – Çeviklik ve Reaksiyon

Reaksiyon sürati hız geliştirmede en önemli unsurlardan biridir ve çok iyi geliştirilebilir.Oyuncu hangi yaşta veya durumda olursa olsun

düşünme hızı ve kendini adapte etme hızı iyi şekilde geliştirildiğinde çok mükemmel ilerlemeler sağlar.Yıldız futbolcularda önemli bir kriter vardır ilk 2 metrede ki hareketlenme beyinde başlar bir oyuncunun karşı rakibe ne kadar hızlı tepki vereceği ve kendini adapte etmesi maçın kaderini belirler.Bu çerçevede 2 tip oyuncu vardır.



1) Tepki veren oyuncu ( Oyuncu dikkatlidir ve gerektiğinde oyunun içine girer )

2) Üretken oyuncu ( Oyuna girer girmez çıkana kadar maçta her yerde direkt veya yönlendirme yaparak oyunu kontrolünde tutan )



Tepki veren oyuncu aynı araba sürücüsü gibidir.Her kırmızı ışıkta durur motoru kapatır yeşil yandığında ise motoru çalıştırır ve hareket eder.Bu tip oyuncu yavaş olur,verimli olamaz ve takımını geriletir.

Üretken oyuncu motoru kapatmaz ve yeşil yandığında hemen hareket eder.

Tepki veren oyuncu ne kadar bir FERRARİ olsa da üretken oyuncu BMW ile hep daha hızlıdır.Bu örnek demek ister ki en hızlı futbolcu bile oyunda en çevik olan değildir.



Futbol her an kendinizi adapte edeceğiniz bir oyundur.



- Topa adapte

- Rakibe adapte

- Geçişe ait zamanda



Bunlar rastgele olaylar en önemlisi antrenmanda bunlar üzerine çalışmak ve geliştirmektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir