Sporcu Site

Kreatinle İlgili Herşey

Kreatin/Mitler ve Gerçekler


Mit:Fazla Kreatin Alımı Daha İyidir.

Gerçek:Günde 10-20 gram kreatin alan hasta vücutçuları görüyorsunuz.Sizce değermi?

Nova Scotia'daki St. Francis Xavier Üniversitesi bilim adamlarına göre, her 1 kilo içindeki 0.1 gramda ,24 saat içinde alınan kreatinin %46'sı salgılanır.100 kiloluk bir vücut geliştirici eğer 10 gram kreatin alıyor ise 4.6 gramı gramı boşa gitmiş demektir.Ball State Üniversitesinde yapılan bir diğer araştırmaya göre ise,bilimadamları daha az dozda kreatin monohidrat (5g/1 gün için) alımının daha çok etkisi olduğunu kanıtlamışlardır ve bu sonuç yükleme evresi yapılmadan alınmştır.



Mit:Kreatin yüklemesi zorunludur.


Gerçek:Tekrardan yukardaki araştırma daha az kreatin alımının daha iyi sonuç almak için gerekli olduğunu gösterir.Yukarda bahsedilen araştırma kreatin yüklemesinin gereksiz olduğunu açıklıyor.Sizce yükleme gereklimi? Genelde muhtemelen değil.Eğer elit bir sporcu,profesyonel bir vücutçu yada müsabık bir powerlifter iseniz kreatin yüklemesini bir daha düşünün.Bizim için 5 gr. bütün ihtiyacınız olan miktardır.

Mit:Kreatin Böbreklere ve Karaciğere zarar verir.

Gerçek:Eğer özel bir sağlık sorununuz yok ise,kreatin böbrek ve karaciğerinize zarar vermemelidir.Sağlıklı sporcuların 5 yıllık bir süre içinde takip edildiği bir araştırmada,günde 15.75 grama kadar kreatin alan futbol(amerikan futbolu) oyuncularında böbreklerde hiçbir negatif etkiye rastlanmamıştır.Portland'daki Oregon Sağlık Araştırma Üniversitesindeki Dr.Kerry Kuehl tarafından yapılan ve 2000 yılındaki olağan Amerikan üniversitelerinin spor tedavileri toplantısındaki başka bir araştırma gösterdi ki;günde 10 gram kreatin alan 36 sağlıklı kaıdn ve erkek sporcu incelendi,12 haftadan sonra ,Dr.Kuehl kreatinin böbrek işlevinde ters bir etkiye sahip olmadğını buldu.

Mit:Kreatin fazla su tutumuna yol açar.

Gerçek:Bu daha fazla saçmalıktır.Yapılan son ''placebo-kontrollü'' bir araştırma,3 aylık bir kreatin kullanımında,test hiçbir gözle görülür vücut suyu artışı görmemiştir.Bununla beraber,kreatin grubu vücut kütlesinde ve yağsız kütlede mükemmel artış kaydetmiştir.Ancak bazı 2.sınıf kreatinler gerçekte su toplamayı ve şişkin görüntüye neden olabilirler.Ancak bu kreatinede bağlı olmayabilir,sebebi fazla sodyumdur.Ürün ucuz üretimden geçmişse ürünün son hali fazladan sodyum ihtiva eder.

Ultimate Nutrition Creamax



Mit:Kreatin Kramplara Yol Açar.


Gerçek:Kreatinin kramplara yol açtıpı iddiasının hiçbir bilimsel dayanağı yoktur.Zıt bir iddaya göre,Klinik araştırmaları gösterdi ki;kreatinin krampla hiçbir ilgisi yoktur.Bir araştırmada,araştırmacılar 16 kreatin ve placebo kullanan erkek sporcu kullamışlardır.Özel dehidrasyon durumlarında, her iki durumdada kramp ve sıkılık rapor edilmiştir,ancak kreatine bağlı olarak büyük bir artış gözlemlenmemiştir.Jonesboro'daki Arkansas State Üniversitesindeki 2 ayrı araştırma da kreatin kullanan 61 1.lig sporcusu idman sırasında hiçbir kas krampı tekrarı yada sakatlık veya hastalık rapor etmemişlerdir. Bu sporcular 15-25 gram kreatin kullanmışlardır diğerleri ise kontrol grubu oluşturmak adına 5 gram kullanmışlardır.

Mit:Kreatin Üzüm suyuylu alınmalıdır.

Gerçek:Kreatinin şekerle beraber alınmasının ardındaki konsept genelde duyumdur.Ancak yanlış değildir.Fakat önemli olan üzüm suyu değildir.Asıl önemli olan insülinin işlevidir.Kreatinin kas içine pompalanması ,insülinin görevleri arasındadır.Eğer meyve suyu kullanacaksanız her 5 gram kreatin için 100gr meyve suyu aldığınızdan emin olun.Seviyeniz ve hedeflerinize bağlı olarak ,şekerli meyve suyu yerinde olmayabilir.Yeni araştırmalar kreatinin proteinle(meyve suyunun yerine) beraber alınabileceğini göstermiştir.Ayrıca bu araştırma ;5 gr kreatinle beraber 50gr protein/47 gr karbonhidrat alımının ,5 gr kreatinle 96 gr karbonhidrat alımından farklı olmadığını kanıtlamıştır.

Mit:Kreatinin sıvı formu daha etkilidir.

Gerçek:Eğer sıvı form kullanılıyorsa kreatin yerine kreatinin(kreatin'in ilk hali)bile alıyor olabilirsiniz.Toz kreatin inanılmaz kararlıdır.Eğer kreatin nemli yada asitik bir çevrede uzun süre kalırsa ,hiç değeri olmayan kreatinine dönüşecektir.Kreatinlerin raf ömürlerini uzatmak amacıyla çoğu sıvı kreatinde bulunan sitrik ve fosforik asit,aslında kreatin'in kreatinine dönüşmesini sağlamaktadır.Sonuç olarak kreatin shake'i içecekseniz en geç günün sonunda mideye indirmiş olun.

Mit:Bütün kreatinler aynıdır.

Gerçek:100 dolarlık şampanyayla 15 dolarlık şampanyada fark olduğu gibi,kreatinleride 1.ve 2. sınıf kreatin olarak sınıflandırmak yanlış olmaz.Genelde bir çok katkı maddesi(kreatinin,sodyum,dicyandiamide,dihydrotriazine) içeren çin malı kreatinler düşük kalitedir.Alman markası kreatinler daha temiz ve saf ürünlerdir.

Mit:Yeni form kreatinler daha çok işe yarar.

Gerçek:Gelen haberler hiçbir kreatin formunun ,kreatin monohidrattan daha çok işe yaradığını göstermemiştir.Sıvı ,effervescent yada diğer kreatin formları olsun önemli olan ürünlerin kreatin içermesidir,ve genelde kreatin üzerine yapılan büyük araştırmalar monohidrat form üzerinedir.Ayrıca sayısız araştırma göstermiştir ki kreatin vücut tarafından çok rahat bir şekilde sindirilmektedir.Eğer sokağa atacak paranız yoksa ,monohidrat alın.Açık olmak gerekirse ,monohidrattan daha iyi bir form yoktur.

Mit:Kreatin vücudun anabolik hormon fonksiyonlarını etkiler.

Gerçek:Kreatin dayanıklılık ve kuru kas sağlarken,anabolik hormonlara idman sırasında ve sonrasında bir etkisi olmadığı Belçika Leuven Üniversitesinde kanıtlanmıştır.Büyüme hormonu ,testesteron ve kortisol bunlara dahildir.Bu araştırma ayrıca göstermiştir ki;kreatini prohormon la almak faydalı olabilir.

Mit:Kreatin kullanımı 100% güvenlidir.

Gerçek:Kreatin non-toxic iken bile tamamen risksiz değildir.Diğer supplementler de olduğu gibi sağlık sorunları olanlar supplement yada kreatin kullanmamalıdırlar.Örnek vermek gerekirse,En az bir araştırma böbrek iltihaplanması rapor etmiştir.Sonuç olarak supplement kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız size fayda sağlar.

Mit:Kreatin bütün sporcular için faydalıdır.

Gerçek:Bazı sporcular kreatinden çok fayda sağlarken bazıları daha az etki görürler.Güç ,ve hıza ihtiyacı olanlar için kreatin idealdir.Amerikan futbolu,powerlifterlar,vücut geliştiriler,sprinterlar,beyzbol ve basketbolcular kreatin kullanımdan fayda sağlarlar.İstikrar ve dayanıklılık gerektiren sporlarla uğraşanlar kreatinden fayda sağlayamazlar.

Mit:Kreatin belli zamanlarda alınmalıdır.

Gerçek:Araştırmalar kreatini 1:1 protein/karbonhidrat şeklinde almanın kreatin'den alınan faydayı artırdığını göstersede aslında kreatini almak için kesin bir zaman yoktur.Dışardan supplement olarak kreatin almak ,vücudunuzun kreatin havuzunu artırır.Sabah ,öğlen yada akşam yapılan alımlar bir fark yaratmayacaktır.Ancak idman sonrası protein/karbonhidrat shake'inizle beraber alabilirsiniz.

Mit:Kreatini döngüsel(cycle) almak daha iyi sonuçlar verir.

Gerçek:Kreatini döngüsel almanın ,sürekli alımdan daha iyi sonuçlar verdiğine dair bir kanıt yoktur.Kreatini supplement olarak dışardan almanın ,vücudun doğal kreatin üretimini negatif etkileyeceğiyle ilgili bir kanıt da yoktur.

Mit:Kreatini normal beslenmenizden alabilirsiniz

Gerçek:Normal bir insan beslenmesinden günde sadece 1gr kreatin alır.Yemeklerinizi pişirdiğinizde zaten büyük bir miktar kreatinide yok etmiş olursunuz.

KAYNAKLAR
Kaynaklar:


Brenner M, et al. The effect of creatine supplementation during resistance training in women. J Strength Cond Res 2000;14(2): 207-213.

Burke DG, et al. "The effect of 7 days of creatine supplementation on 24-hour urinary creatine excretion. J Strength Cond Res 2001;15(1):59-62.

Eijnde B, et al. Med Sci Sports Exerc 2001;33:449-453.

Greenhaff PL, Steenge GR, Simpson EJ. Protein and carbohydrate-induced augmentation of whole body creatine retention in humans. J Appl Physiol 2000;89:1165-71.

Guerrero-Ontiveros ML, Walliman T. Creatine supplementation I n health and disease. Effects of chronic creatine ingestion in vivo: down-regulation of the expression of creatine transporter isoforms in skeletal muscle. Mol Cell Biochem 1998;184:427-437.

Poortmans JR, et al. Long-term oral creatine supplementation does not impair renal function in healthy athletes. Med Sci Sports Exer 1999;31(8):1108-1110.

Poortmans JR, Francaux M. Adverse effects of creatine supplementation. Sports Med 2000;30:155-170.

Vogel RA, et al. Creatine supplementation: effect on supramaximal exercise performance at two levels of acute hypohydration. J Strength Cond Res 2000;14(2) 214-219.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir