Sporcu Site

Futbolda Esneklik Eğitimi

Modern futbol oyuncusunun bir dansçının esnekliğine sahip olması gerekir.



20 yıl öncesine bakacak olursak futbolun gelişmesi için yapılan kural değişikliklerinden dolayı oyun hızı uç noktalara taşınmıştır.Oyuncular bu hıza ulaştıklarında elit sınıfına girebilmekteler.Zorluk derecesi yüksek pozisyonlarda (Topun kontrolünde,rakibi ekarte ederken,rakipten gelen fiziki hamlelerde) çok iyi esnekliğe sahip olmak gerekir.




İyi bir esnekliğe sahip olmak aynı zamanda geniş bir hareket açısına sahip olmak gibi bir avantaj sağlamaktadır.

Eğer sınırlı hareket esnekliğiniz varsa önemli zaaf ve problemler ortaya çıkabilir

1-Sınırlı teknik gelişme

2-Dengesiz fiziksel gelişme

3-Antrenmanlarda kronik problemler

4-Sınırlı kondisyonel gelişme

Hızlı ve tempolu hareketleri geniş açıda ve kolay yapabilmek için esneklik önemli bir faktördür. (Kayarak yerden top alırken bacaklar arasındaki açının büyük olması)

Esneklik çalışmaları ısınmadan sonra hemen yapılmalıdır.Çünkü esneklik için hazırlanan kaslar zaman geçtikçe ısınma öncesine döner.Çalışmalarda alt ve üst kas gruplarını uygun sırayla esnetme yapmalıyız.Esnetme çalışmalarının önemi oyunculara anlatılmalıdır. Hareketler yapılırken sağa sola sallanmadan dengede kalınmalı ve yaylanma yapılmadan sabit kalınmalı. Hareket yapılan bölgedeki kaslarda yanma(hafif acı) meydana geldiği noktada en az 20 sn durularak devam edilmelidir.Oyuncuların nefes alışverişlerine dikkat edilmeli, nefes burundan alınıp ağızdan verilmeli. Esnetme çalışmaları esnasında hızlı, keskin, birden bire yapılan hareketlerden kaçının. Esneklik yavaş ve kontrollü yapılmalı.


Plyometrics Çalışmalar


Eski zamanlardan beri sporcular,daha hızlı koşmalarını,daha yükseğe sıçramalarını ve bir nesneyi olanaklı olduğu kadar uzağa atmalarını sağlamak için hazırlanmış birçok yöntem denemişlerdir.Bu amaçları gerçekleştirmek için çabuk kuvvet gereklidir.



Çabuk kuvvet-vücuda yada nesneye momentum kazandırmak için hızlı biçimde kuvvet uygulama becerisidir. (Çabuk kuvvet=Kuvvet x Hız)



Çok kuvvetli olan bir sporcu,yeterince çabuk kuvvet düzeyine (Güç) sahip olmayabilir.Bunun nedeni kuvveti kullanma hızının düşük olmasıdır 8 kuvvetli kasları kısa bir zaman içerisinde germe becerisi). Kuvvet,ancak özel çabuk kuvvet antrenmanı yöntemleriyle,çabuk kuvvete dönüştürülebilir. Bu yöntemlerin en etkililerinden biri de Plyometrik alıştırmalar içeren antrenmanlardır.



Plyometrik alıştırmalar,eksantrik kasılma ve sonrasında,Konsantrik kasılma içeren sporlarda uygulanabilir.Yaptığı spor patlayıcı-tepmeli bir hareket yada kendi vücut kütlesinin en üst düzeyde hızlanmasını gerektiriyorsa,sporcu Plyometrik antrenmanlardan yararlanabilir. (Basketbol,Voleybol,Yüksek Atlama,Sprinter,Futbol).



Futbolda Plyometrics Çalışmalar



Plyometricsin futbol antrenmanlarında kullanımı ortaya 3 sonuç çıkarmaktadır.Hız,güç ve reflex.Araştırmalar göstermektedir ki plyometrics çalışmaları futbolcuların kaslarında gücü ve buna bağlı hızı arttırmaktadır.



Basit bir örnek vermek gerekirse plyometrics çalışan bir oyuncu her zaman daha yükseğe sıçrar.Taç atışlarını çok daha ileriye atabilir yada topa çok daha kuvvetli vurabilir. Tabiî ki futbolcunun gücünün,süratinin ve reflexin artması performansında artması anlamına gelmektedir.



Sitemizdeki animasyonlarda plyometrics egzersizlerin detayları yer almaktadır.Sizde bu egzersizleri kullanarak futbolcularınızı daha hızlı ve daha güçlü yapabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir